Sparguide.se

Din go-to-resurs för att ta kontroll över din ekonomi

Storbankerna sänker bolåneräntorna

Storbanker sänker boräntor – men Riksbanken väntar ut läget

Flera av Sveriges storbanker har nu sänkt sina bundna bolåneräntor, framför allt för kortare bindningstider. Beskeden kommer samtidigt från SEB, SBAB och Danske Bank – och signalerar en viss optimism på räntemarknaden. Samtidigt menar flera experter att hushållen inte ska räkna med några snabba räntesänkningar från Riksbanken. Läget förblir osäkert, trots den senaste tidens lättnad för bolånetagare.

Räntesänkningar på bred front – men främst för de med kort bindningstid

Under slutet av april har tre av Sveriges större långivare presenterat sänkningar på bundna bolåneräntor. Det handlar främst om räntor med 1 till 3 års bindningstid, medan längre löptider i många fall lämnas oförändrade. Här är vad som gäller just nu:

SEB – sänker räntan för 1 till 3 års bindning

SEB meddelade den 28 april att de justerar ned sina räntor för bundna lån med 1, 2 och 3 års löptid. Sänkningen sker mot bakgrund av att marknadsräntorna har fallit tillbaka den senaste tiden, bland annat till följd av signaler från Europeiska centralbanken och Riksbanken om försiktighet framåt. SEB:s räntor med kort bindningstid är därmed på sina lägsta nivåer på flera månader.

SBAB – justerar ned bundna räntor med upp till 0,15 procentenheter

SBAB meddelade i ett pressmeddelande den 29 april att de sänker bundna bolåneräntor för löptider på 1 till 3 år. Den största sänkningen gäller 2-årsräntan, som sänks med 0,15 procentenheter. Även 1-års- och 3-årsräntorna sänks, med 0,10 respektive 0,05 procentenheter. De nya räntorna gäller från och med måndagen den 29 april.

SBAB skriver att sänkningarna sker mot bakgrund av att upplåningskostnaderna har sjunkit. Banken betonar att det är en reaktion på marknadsförändringar, snarare än ett tecken på långsiktig räntelättnad.

Danske Bank – lägre ränta på 1 till 5 års bindning

Även Danske Bank har valt att justera ned sina räntor. Den 29 april gick banken ut med att räntorna för bolån med bindningstider på 1 till 5 år sänks. Mest märks sänkningen på 2-årsräntan, som sänks med 0,20 procentenheter. Banken hänvisar även här till den senaste tidens rörelser på marknaden och en justerad riskbild.

Fler väljer att binda – från rekordlåga nivåer

Enligt ny statistik från SBAB har andelen nya bolån med bunden ränta börjat stiga – även om den fortfarande ligger på historiskt låga nivåer. Under april valde drygt 11 procent av SBAB:s nya kunder att binda räntan, upp från tidigare rekordlåga 4 procent. Detta kan tolkas som att hushåll börjar söka viss trygghet i oroliga tider – men utan att binda upp sig för långa perioder.

Riksbanken avvaktar – väntar till efter sommaren

Trots att bankerna rör sig nedåt på bundna räntor, ger Riksbanken inga tydliga tecken på att de är redo att följa efter inom kort. Enligt en ny analys från SEB räknar marknaden i dagsläget med att styrräntan förblir oförändrad fram till åtminstone andra halvan av 2025. En första sänkning väntas i september – men endast om inflationen fortsätter att dämpas.

Detta linjerar med Riksbankens egna kommunikation, där de betonat att räntebanan ligger fast tills det finns hållbara tecken på att inflationen är under kontroll. Det innebär att rörliga bolåneräntor – som oftast följer styrräntan – inte väntas sjunka markant på kort sikt.

Osäker framtid – trots räntelättnad i närtid

Trots den senaste tidens lättnader är framtiden för svenska bolånetagare fortfarande osäker. För bara drygt en månad sedan varnade en sparekonom på Nordea för att bolåneräntorna i värsta fall kan stiga till uppåt 5 procent – om inflationen biter sig fast och centralbankerna tvingas strama åt ytterligare.

Hittills har dock både inflationsutfall och konjunktursignaler pekat på att toppen är passerad. Men marknaden är känslig för förändringar – och geopolitiska oroligheter eller oväntade prisökningar kan snabbt förändra läget.

Vad betyder det för dig som bolåntagare?

För den som har rörlig ränta idag, innebär sänkningarna av bundna räntor ett tillfälle att se över alternativen. Kort bindningstid – 1 till 2 år – kan i dagsläget ge lägre ränta än rörligt, vilket är ovanligt. Det betyder inte att alla ska binda sina lån, men det öppnar upp för att omförhandla eller dela upp lånet i olika delar för att sprida riskerna.

Som alltid gäller det att utgå från sin egen ekonomi, trygghetsnivå och framtidsplaner. Men det som är tydligt just nu: konkurrensen mellan bankerna hårdnar – och det kan gynna dig som bolånekund.

Rulla till toppen
Sparguide.se
Integritetsöversikt

Denna webbplats använder cookies så att vi kan erbjuda dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Cookie-information lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälper vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.