Sparguide.se

Din go-to-resurs för att ta kontroll över din ekonomi

Tom plånbok

Kvinnor känner större ekonomisk oro än män, visar Handelsbankens undersökning

En färsk undersökning utförd av Novus på uppdrag av Handelsbanken avslöjar att ekonomisk oro är mer utbredd bland kvinnor än män i Sverige. Enligt studien upplever var fjärde svensk ekonomisk oro, men det är kvinnor som i större utsträckning känner av denna oro. Dessutom anser var femte kvinna att hon inte besitter tillräckliga kunskaper för att kunna fatta de bästa ekonomiska besluten.

Linda Haraké, hållbarhetsansvarig för sparande och pension på Handelsbanken, påpekar att denna oro och kunskapsbrist kvarstår oberoende av inkomstnivå. ”Det finns ett kunskapsgap som behöver fyllas, och många har sannolikt stora möjligheter att förbättra sin ekonomi genom att öka sin kunskap,” säger Haraké.

Trots att löneskillnaderna mellan könen har minskat, tjänar kvinnor fortfarande i genomsnitt 90 procent av vad män gör. Kvinnor sparar också mindre än män varje månad, och deras totala pensioner uppgår till endast 70 procent av männens. Denna skillnad motsvarar i snitt 7300 kronor mindre i pension per månad för kvinnor.

”Kvinnors större oro kan delvis förklaras av deras generellt lägre inkomster och större utsatthet för oväntade utgifter. Men det kan även bero på traditionella roller där män oftare ansvarat för hushållets ekonomi,” förklarar Haraké.

Undersökningen visar att 75 procent av de tillfrågade känner att de har tillräcklig finansiell kunskap för att fatta välgrundade ekonomiska beslut. Dock uppger 20 procent av kvinnorna att de inte känner detsamma, vilket pekar på ett betydande kunskapsgap, särskilt bland kvinnor med högre inkomster.

För att minska detta gap och främja en mer jämställd ekonomisk situation, har Handelsbanken satt ett nytt jämställdhetsmål som fokuserar på att förbättra finansiell hälsa och kunskap. Målet, som ska utvärderas 2026, syftar till att stärka kvinnors position på den finansiella marknaden.

Handelsbanken har redan gjort framsteg i att minska spargapet mellan könen, från drygt 1100 kronor till 800 kronor per månad sedan 2020. Banken strävar efter att fortsätta detta arbete och hjälpa sina kunder att fatta välgrundade beslut som kan förbättra deras ekonomiska situation på lång sikt.

Lena Engberg, private banking rådgivare på Handelsbankens kontor Uppsala City, betonar vikten av finansiell kunskap: ”En bättre ekonomi ger större frihet och trygghet. Vi ser att allt fler söker kunskap och råd för att planera sin ekonomi, och vi är här för att stötta dem i det arbetet.”

Handelsbankens fem tips för att stärka din finansiella hälsa

1. Klara tuffa tider med en buffert
Har du en buffert på två månadslöner efter skatt för att klara tillfälligt inkomstbortfall eller oplanerade utgifter? Om inte, spara fem procent av din lön efter skatt, gärna tio procent tills du nått dit. Har du en osäker inkomst eller små marginaler kan det vara bra med en större buffert. Buffertsparande görs bäst på ett sparkonto, så att du kommer åt pengarna och vet hur mycket du har tillgängligt om behov uppstår.

2. Ta kontroll över vardagsutgifter
Gå igenom hur dina inkomster och utgifter ser ut. Titta på alla utgifter under en månad. Kanske har du något abonnemang som du inte utnyttjar? Kanske kan du byta leverantör för att sänka kostnaderna?

3. Försäkringar för en trygg privatekonomi
Förvänta dig det bästa, men förbered dig för det värsta. Med rätt försäkringar kan du se till att livet för din familj ändå kan fortsätta utan ekonomisk osäkerhet om du inte kan arbeta på grund av en olycka eller långvarig sjukdom.

4. Ta inga lån som riskerar din ekonomi över tid
Hör av dig till din bank för att få hjälp att räkna på vilken lånenivå som passar din ekonomi och är långsiktigt hållbar. Se över vilka lån du har och se om du får bättre erbjudande om du samlar dina åtaganden.

5. Regelbundet sparande ger frihet att göra aktiva val i livet
Pensionsspara, bospara, barnspara – bestäm vilket sparande som är viktigast för dig just nu. Spara minst fem procent av din lön efter skatt till ditt framtida boende, eller lika mycket till din framtida pension så att du kan få en pension på 80 procent av din slutlön. Om du kan, spara minst halva barnbidraget till barnets första bostad.

Källa: Handelsbanken

Rulla till toppen